Program 2018

Juni 2018:
Onsdag 6 juni: Byföreningen inbjuder till nationaldagsfirande på Hembygdsgården. Hembygdskören sjunger. ta med eget fika.
Lördag 30 juni: Sommarcaféet på Hembygdsgården öppnar samt Röda korsets Loppis och Butik kreativ.

Maj 2018: Härligt vårväder!
Hembygdsdagen torsdag 10 maj med början i kyrkan kl 12 och sedan musik och kaffe i församlingsgården
Hälsingegårdsdag söndag 27 maj, öppet 13 -16 för visning och lite fika.

April 2018:
Våren närmar sig även detta år 2018. Sångsvanarna har kommit och solen värmer. Vi har haft strålande vårvinterväder hela påskhelgen till glädje för alla helglediga. Än så länge ligger snön djup runt Hembygdsgården och när snön rasade från taket så drog den med sig takstegarna. Så vi har lite att ta itu med när vi sätter igång med vårarbetet. Välkomna att hjälpa till! Det är bara att höra av sig!

Och så tänkte vi jobba mer med våra fäbodar så att de blir ännu trevligare utflyktsmål i sommar.

2018-04-06
17 mars 2018 så avled en av Lingbo Hembygdsförenings grundare, hedersmedlemmen Lennart Ahlgren, vid 83 års ålder.
Han har betytt oerhört mycket för vår förening och hembygdsarbetet i Lingbo och vi bevarar Lennart i ett mycket kärt minne.
Vi vill också tacka alla för de gåvor till  minne av honom som vi har fått till hembygdsföreningen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årsmöte söndag 25 februari

Ett trevligt årsmöte där 35 medlemmar mött upp på Lingbogården. En ny, något mindre, styrelse valdes och det blev intressanta och givande diskussioner kring årets aktiviteter.  Många bokade redan nu sig för servering/bakning för Sommarcaféet. Flera passade också på att betala medlemsavgiften för året. Mötet avslutades med kaffe och mycket god smörgåstårta (Ingela Hägglunds)

Fäbodliv
En "fäbod" var en gård som användes för djurhållning under en begränsad del av året. Ofta hade byggnaderna (mangård och fäjs) olika ägare på en gensam fäbodvall.  Man flyttade till fäboden om våren, eller i början av sommaren och flyttade hem med djuren om hösten. Fäboddriften var ett nödvändigt komplement till driften på hemgården, som ofta inte gav den mängd hö som djuren behövde varje år. I äldre tider fanns det även familjer som stannade i fäboden fram till julen. Detta för att låta djuren äta upp det foder som bärgats i fäboden under sommaren, istället för att köra hem fodret i snö och elände under vintern. På fäbodvallen arbetade i regel unga kvinnor (fäbodstintor eller vallpigor) med allehanda göromål runt djurhållningen som att mjölka kor och getter, kärna smör, ysta ost, koka messmör m.m., produkter som fraktades tillbaka till hemgården.
Unga män var förbjudna enligt lag att valla kräken (getter och kor). Karlarna behövdes istället hemma på jordbruket.

Näsfäbodarna vid Storvrången

Kolteckning nedan från Näsfäbodarna är gjord av Sven Lindén 1983.
Här borde förlagan vara ett äldre fotografi, vilket skulle vara intressant att få ta del av? Vet Du något? Notera det nuvarande vindskyddet vid X-et! Huset till vänster på bilden ovan torde vara Ol-Jons och det i bakgrunden Åkerlunds?

2018 © Lingbo Hembygdsförening

Webmaster: Lisa Nilsson