Startsida
Hembygdsgården
Styrelsen m.m
Hänt
Program 2019
Nostalgi
Fotogalleri
Länkar
Gästbok

2020
På grund av Coronapandemin så har vi tills vidare inga aktiviteter inplanerade .

2019

Från 29 juni till 11 augusti: Öppet på Hembygdsgården varje lördag och söndag. Fika, Röda korsets loppis och Butik kreativ.
Fotoutställning: Bilder från dagens Lingbo. Med denna utställning vill Lingbo hembygdsförening och Lingbo Byförening hedra minnet av Göran Sundin. Fotoutställningen består av bilder som Lingbo-bor skickat in.Besökande kan också rösta på vilka bilder som ska vara med i en kalender för 2020. De som lämnar namn och adress kan då vara med på utlottning av denna kalender.
Säsongen blev mycket lyckad med många besökare. En av helgerna så visade Anna Karin Kilberg linberedning vilket var mycket uppskattat. Ett par helger hade Maud Sundin vävstugan öppen och visades hur man spinner, väver och även knyppling. I slutet av juli fick vi en gåva i form av en fin Lingboskylt som en gång suttit på järnvägsstationen här. och så byggde vi en scen vid logen. Invigningen av scenen gjorde Trio Me Bumba och KarlErik & Adorena Thörn lockade många besökare. Det blev mycket uppskattat och en härlig stämning. Inte ens ett kortare strömavbrott kunde stoppa musiken! Gästartist blev vår ordförande Håkan Lingblom.

Nationaldagen 6 juni: Värme och solsken i år när Lingbo Byförening och Hembygdsföreningen bjöd in till nationaldagsfirande på Hembygdsgården. Mats Rosén var årets talare och han berättade om sin ungdom i Lingbo. Träden på gården skänkte svalkande skugga, Lingbo Hembygdskör sjöng och alla njöt av sitt medtagna nationaldagsfika.
Lingbo Hembygdsdag - Kristi Himmelsfärdsdag, Torsdag 30 maj: Evenemanget började i kyrkan och fortsatte sedan i församlingshemmet. Bollnäsbygdens spelmän spelade, Lingbo Hembygdskör sjöng och det serverades kaffe med mycket gott hembakat bröd. 

Hälsingeårdsdagarna sista helgen i maj. Många Hälsingegårdar hade öppet och så även Lingbo Hembygdsgård. Söndag 26 maj hade vi öppet för visning och försäljning av kaffe och kaka. Antalet besökare var denna gång få, det var ju också EU-val, Mors dag och dessutom regnigt.

Årsmötet söndag 31 mars på Lingbogården samlade nästan 40 deltagare. Mötet genomfördes i god stämning och avslutades med smörgåstårta. Årets utställning blir en fotoutställning om Lingbo idag. Vi hoppas få in många nytagna bilder från Lingbo och byarna. Bilder som vi kan skriva ut och visa under sommaren. Vi gör denna utställning till minne av Göran Sundin. 

2018:

November 2018:
I november avled vår käre Göran Sundin efter en längre tids sjukdom. Göran var mycket engagerad i vår hembygd och hembygdsföreningen. Han var bl.a. sekreterare och webansvarig. Bland hans största intressen var fotografi och Lingbos historia. Många deltog och visade sin saknad vid Görans begravning i Lingbo 16 november. Lingbo Hembygdsförening har mottagit en stor mängd penninggåvor till minne av Göran och vi är djupt tacksamma för alla bidrag. Göran är mycket saknad och för alltid bevarad i ljust minne.


Sommaren på hembygdsgården
 2018:
Det har varit många besökare hela sommaren, både från Lingbo med omnejd och genomresande långväga ifrån. Det är uppskattat att man, förutom att fika, även har kunnat göra annat på vår hembygdsgård. På Butik Kreativ har det funnits fint hantverk och på Röda Korsets Loppis har många gjort fina fynd. Barnen har lekt i lekstugan och många har sett årets konstutställning med fotokonst av Cecilia Helsing och naturligtvis också hela vår fina hembygdsgård med alla rum och saker. Smörgåsarna och kaffebrödet har som alltid varit mycket uppskattat. Utan alla som bidragit med bakning av allt det goda kaffebrödet så hade inte vårt café klarat sig! Så stort varmt tack allihopOch tack alla på Butik Kreativ och alla som jobbar med Röda Korsets Loppis Och förstås alla som jobbat i caféet och på gården i sommar Och Cecilia Helsing som bidragit med sin konst hela sommaren  !

Juli och augusti 2018:
Sommarcafé, Röda korsets loppis och Butik kreativ hade öppet varje lördag/söndag fram t.o.m. söndag 12 augusti. 
Årets utställning var spännande fotokonst av Cecilia Helsing.
Söndag 5 augusti hade vi tänkt göra kolbullar men hettan och torkan satte stopp för öppna eldar. Till allas glädje hindrades inte tunnbrödsbakningen utan det blev lite extra mycket gott tunnbröd!

Juni 2018:
Onsdag 6 juni: Byföreningen och Hembygdsföreningen inbjöd till nationaldagsfirande på Hembygdsgården, med tal samt säng av Hembygdskören. Många hade hörsammat uppmaningen att ta med eget fika.
Lördag 30 juni: Sommarcaféet på Hembygdsgården öppnade samt Röda korsets Loppis och Butik kreativ. 

Maj 2018: Härligt vårväder!
Hembgdsdagen torsdag 10 maj med början i kyrkan kl 12, fika och underhållning av Bollnäsbygdens spelmän och Hembyggdskören i församlingsgården.
Hälsingegårdsdag söndag 27 maj hade hembygdsgården öppet 13 -16 för visning och lite fika.

April 2018:
Våren närmar sig även detta år 2018. Sångsvanarna har kommit och solen värmer. Vi har haft strålande vårvinterväder hela påskhelgen till glädje för alla helglediga. Än så länge ligger snön djup runt Hembygdsgården och när snön rasade från taket så drog den med sig takstegarna. Så vi har lite att ta itu med när vi sätter igång med vårarbetet. Välkomna att hjälpa till! Det är bara att höra av sig!

Och så tänkte vi jobba mer med våra fäbodar så att de blir ännu trevligare utflyktsmål i sommar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018-04-06
17 mars 2018 så avled en av Lingbo Hembygdsförenings grundare, hedersmedlemmen Lennart Ahlgren, vid 83 års ålder.
Han har betytt oerhört mycket för vår förening och hembygdsarbetet i Lingbo och vi bevarar Lennart i ett mycket kärt minne. 
Vi vill också tacka alla för de gåvor till  minne av honom som vi har fått till hembygdsföreningen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årsmöte söndag 25 februari

Ett trevligt årsmöte där 35 medlemmar mött upp på Lingbogården. En ny, något mindre, styrelse valdes och det blev intressanta och givande diskussioner kring årets aktiviteter.  Många bokade redan nu sig för servering/bakning för Sommarcaféet. Flera passade också på att betala medlemsavgiften för året. Mötet avslutades med kaffe och mycket god smörgåstårta (Ingela Hägglunds)

----------------------------------------------------------------------------------Kolteckning nedan från Näsfäbodarna är gjord av Sven Lindén 1983.
Här borde förlagan vara ett äldre fotografi, vilket skulle vara intressant att få ta del av? Vet Du något? Notera det nuvarande vindskyddet vid X-et! Huset till vänster på bilden ovan torde vara Ol-Jons och det i bakgrunden Åkerlunds?

 
2020 © Lingbo Hembygdsförening

Webmaster: Lisa Nilsson