Startsida
Hembygdsgården
Styrelsen m.m
Hänt
Program
Nostalgi
Fotogalleri
Länkar
Gästbok
År 2023

* Första arrangemanget var som vanligt Årsmötet söndag 26 mars på Lingbogården. Det blev en trevlig tillställning med ett trettiotal medlemmar och sedvanliga årsmötesförhandlingar där styrelse för 2023 valdes och Håkan Lingblom avtackades för sin tid som ordförande. Mötet avslutades med kaffe och smörgåstårta.

* Torsdag 18 maj, dags för Hembygdsdagen! Alltid på Kristi Himmelsfärdsdagen, i samarbete med Kyrkan. Som tidigare så började evenemanget i Kyrkan och fortsatte sedan med fika i Församlingshemmet. Bollnäsbygdens spelmän spelade härligt. Och när ledaren Bengt spelade på kohorn (gjort av Bernt Lindström) så svarsblåste Bernt från farstun. Hembygdskören, som åter är igång, sjöng.

Tisdag 6 juni: Nationaldagen. Lingbo Byförening och Hembygdsföreningen bjöd in till firande på Hembygdsgården kl 12. Flaggan var hissad och vädret fint (lite svalt) och ett 60-tal firade med eget nationaldagsfika. Huset och Vagnsmuseet var öppet för besökare och barnen kunde leka i lekstugan. Håkan Lingblom var talare och berättade om sin barndom i Lingbo och det blev även musik och sång. 

Lördag 17 juni: Auktion på Hembygdsgården med start kl 12! Korv och Fika! Och Seniorradion 102,7 med "Skivor till kaffet", kl 13. Det blev en härlig och intensiv dag med ett 60-tal besökare som fikade, åt korv och följde med på budgivningen. Seniorradion var där och spelade önskemusik efter auktionen. 

Söndag 18 juni blev det invigning av vårt nya utflyktsmål - Hälltjärnskojan!
Lingbo Hembygdsförening har fått kojan som gåva av familjen Nyman, som haft den i många år. Den är belägen vackert på den karga hällmarken vid den lilla sjön Hälltjärn. Den ligger öster om Klubbäcken och därifrån åker man mot Romsen. Efter 2 km tar man vägen åt vänster, norrut (1,5 km), till en vändplan ca 200 m från kojan. Skyltar finns.
Vi var ett tjugotal personer som samlats där i skogen för en fin och stämningsfull invigning. Peter Nyman berättade om kojan och lämnade över gåvobrev och nycklar till Hembygdsföreningens ordförande Anders Olsson. Därefter blev det härligt musikstund när Bernt Lindström spelade på flöjt och olika horn. Och Bernt hade med koskällor och getpinglor som bl.a. barnen i gruppen fick klinga på så känslan av fäbod och skog stärktes ännu mer.  
På Hembygdsgården finns en stockbåt som hittats i tjärnen. Den kan ha gjorts och använts av den samefamilj som bodde där för 200 år sedan. (Läs mer om samevistet vid Hälltjärn på ohtsedidh.se)

Fredag 23 juni: Midsommarfirande enligt tradition med traktortåg från Kyrkan kl 14, genom byn till LingboParken och där blir det dans runt stången och aktiviteter.

Onsdag 28 juni samlades över 60 deltagare för Quiz och hamburgare. Quizarna fick jobba i lag och kämpa med de kluriga frågorna som handlade om allt möjligt. Tomas Fridholm (som ledde quizet med frågor och musik) och Mats Åstrand hade ställt samman frågor som rörde allt mellan himmel och jord! Det blev en mycket trevlig kväll i mestadels fint väder. Ett åskväder kunde höras men drog bort och det kom inte många droppar regn. Hamburgarna grillade vi på gasolgrill vilket fungerade mycket bra.

Om sommarsäsongen 2023
Sommaren på Lingbo Hembygdsgård 2023 smygstartade med Quiz och hamburgare onsdagen efter midsommar men drog igång på allvar lördag och söndag (första helgen efter midsommar) med uteservering med fikabröd, enkla mackor samt även våfflor. Och Loppis, Butik Kreativ och en mycket spännande konstutställning i Lingbo Konsthall. Utställare i år var Anna Åstrand (från Lingbo) och Ciara Phillips (från Kanada). En härlig helg med många besökare! Det kom lite regn men det finns ju plats att fika även inne i huset.
Andra helgen var huset öppet för "Buskspel" på lördagskvällen. Det blev musik i flera rum - fiol, sång, nyckelharpa, gitarr.  Och på söndagen sjöng Anna Karin Kilberg och Tord Horn sånger och visor från scenen. Mycket uppskattat!
Och så var det Quizdags tisdag 11 juli. Många kom så det blev lång kö vid hamburgarna men stämning var god och Quizet som Tomas Fridholm och Mats Åstrand ställt samman var klurigt och roligt.
Lördag 15 juli kom Kammarmusikerna som spelade svängigt och ljuvligt inför en stor och entusiastisk publikt! Och vädret var också det varmt och skönt. På söndagen regnade det så mycket att våra musiker Anna Karin och Tord fick spela inne i huset. Lite trångt men mysigt och varmt. 
Helgen efter var det bättre väder och Anna Karin kunde dra igång allsång tillsammans med Håkan Lingblom. Alltid populärt!
Onsdagen 26 juli var Quiz igen! Denna gång hade vi laddat upp rejält med burgare så kön gick snabbt. Dessutom så hade vi utökat sortimentet med chips, vilket var mycket uppskattat.
Sista helgen i juli var det stora Loppis-helgen i Lingbo och det kom många hungriga och fikasugna gäster till Hembygdsgården. På Lördagen kunde vi bjuda på Dragspelsmusik med Britt-Marie Jonsson från Tönnånger med hennes vän på fiol! På söndagen, som blev regnigare, så spelade Tord Horn från scen så det blev en fin eftermiddag även då.
Lördag 5/8 bjöd oss Torsten Arnbro på en mycket stämningfull och fin konsert om Nils Ferlin. På söndagen ledde Christina Englin och Carin Engblom tunnbrödsbakning inne i huset, i Luffarkammaren. De flesta besökare kom denna dag först fram på eftermiddagen - det var ju en ruskigt spännande fotbollsmatch att se klart!
Och sen kom ovädret HANS över oss. Fast vi klarade oss bra, tälten på gården höll och bara en del kvistar blåste av från träden.
Onsdag 9/8 var det sista Quizkvällen på gården. Trots rätt regnigt väder (Hans höll sig kvar) så kom det runt 50 Quizzare och stämningen var på topp. 
Sista café-helgen 12/8 och 13/8 så stod Håkan Lingblom för musiken.

Vi tackar alla härliga besökare! 
Och varmt tack alla som jobbat med caféet, med Loppiset, med Butik kreativ och med annat på gården!

Om vår utställning på av vagnar och annat på skullen:
Ta trappan upp från Loppis till skullen. Där finns vagnar av många slag, stora och mindre, med eller utan hästar. Och slädar och annat, t.ex. en mycket bred vävstol, skidor och en gammal stockbåt hittad i Hälltjärn. Det är Kjell Lindroth som tagit initiativ och skapat utställningen av de vagnar som fanns där, sina egna vagnar och några lånade från Ockelbo. Stort Tack Kjell, för denna fina utställning. Från vår styrelse är det främst Jan Lundeberg och Hans Olsson som lagt ner tid och kraft på detta. 

Lingbo Konsthall 2023:
Konsthallen är en seriös satsning på modern konst grundad av Anna Åstrand och Ciara Phillips. Anna växte upp i Lingbo (Östervik). I konsthallen visade hon installationen "Ensamma djup", inspirerad av själva utställningsrummet och pelarna där. Ciara Phillips är ursprungligen från Kanada och har jobbat med konst runt om i världen. Just nu är hon professor på Konstakademin i Bergen. Hon kom till Lingbo första gången 2014 och har ett hus här.

Lingbo Kammarmusikfestival:
Isabelle Bania är konstnärlig ledare för gruppen av skickliga musiker. 2023 är andra gången de har en festival här, förra gången var 2021. Nu var det konsert fredagen 14 juli i Wij Valsverk i Ockelbo. Lördag 15 juli fick vi njuta av dom på Hembygdsgården och på kvällen var det konsert i Lingbo Kyrka. Festivalen avslutades på söndagen med konsert i Hyttan i Jädraås. Så härliga musiker och så härlig musik! 
  
År 2022 
En livlig sommar med många besökare. Caféet utomhus har detta år, förutom fikabröd och mackor, även serverat våfflor.
Årets konstutställning: Helena Linder från Åmot, Kicki Lindström från Östervik/Gävle samt Margit och Robert Kristoffersson från Lingbo. 
Loppis: De som velat sälja prylar har hyrt loppisbord. Det har varit mycket uppskattat och lockat många besökare.
Butik Kreativ: alltid med fint, lokalt hantverk av många olika slag.  
Quiz: Vi har i år haft kvällsöppet tre gånger med Quiz och hamburgare. Mycket uppskattat!
Lotteri: Söndag 14 augusti var dragning i lotteriet av tavlan, gjord av Margareta Flyckt. Vinnare blev Kerstin Persson. 

Torsdag 26 maj firade vi Lingbo Hembygdsdag. Det blev en fin dag med skönt väder, fantastiska Bollnäsbygdens Spelmän, glada besökare och gott fikabröd. Varmt tack alla som bidrog!
6 juni: Nationaldagen firades i samarbete med Lingbo Byförening, ute på gården i härligt solsken med medtagna fikakorgar. 
18 juni:  AUKTION och Seniorradion Gävle 102,7. För första gången hade vi auktion på Hembygdsgården! Anders Olsson var auktionsförrättare och dessutom kom Seniorradio  och spelade "Skivor till Kaffet".
24 juni: Midsommarfirande. Strålande sommarväder, traktortåg och härligt firande i parken tillsammans med byns övriga föreningar.
22 juli, en regnig fredag, gjorde Lars Bendrik sitt 30:e besök på Lingbo Hembygdsgård i samband med sin årliga cykelfärd mellan Bönan i Gävle och Djupa i Segersta. Han möttes med jubel av goda vänner och journalister och några från vår förenings styrelse. Och han fick en välförtjänt rast med fika och macka innan han trampade vidare norrut.
Näst sista söndagen (7/8) bakades det mjukt tunnbröd, alltid lika uppskattat. Och dagen före (6/8), som var kall och ruggig, underhöll vissångaren Torsten Arnbro i utställningslokalen. Och efteråt kunde frusna besökare värma sig vid brasan inne i huset.
14 augusti var sista öppetdagen för säsongen. Lördag 13 aug så framförde Ockelbo Amatörteaterförening farsen "Mjölkpallen" till glädje för alla besökare. 
Torsdag 1 september: grillkväll för alla som hjälpt till i sommar. Kvällen blev tyvärr kall och ruggig men grillen värmde och hamburgare och allt fikabröd tog slut. Tack än en gång för all hjälp under sommaren! 
 

2021
På grund av den pågående Coronapandemin hade vi inga aktiviteter under våren. När sommaren närmade sig så blev läget bättre och restriktionerna lättade så vi bestämde att ha öppet sex helger. Nu med utomhuscafé och brödportioner i påse samt även nya, enklare mackor i påse. Butik Kreativ och Röda Korsets Loppis anpassade även de sina lokaler till rådande restriktioner. Årsmöte för verksamhetsåret 2020 blev det 11 juli, utomhus.  
Även i år har hjälper sommarbarbetande ungdomar oss med en del underhållsarbete.
Första helgen var 10-11 juli. På lördagen spelade Lingbo Kammarmusikensemble från vår scen. Musik med folkton och stor spelglädje. Vi hoppas att det kan bli en tradition! Ett par andra helger så var det musik och allsång med Anna-Karin, Håkan och Tord. Mycket uppskattat! Första helgen i augusti blev det vernissage på Konstutställningen med båda våra konstutställare, Matha Linder och Yana Jarberg. 7 augusti bakades det tunnbröd. Alltid mycket uppskattat! Stort tack till hela bagargånget. Sista helgen vi hade öppet var 14-15 augusti. 
Radio P4 Gävleborg gjorde ett reportage från Hembygdsgården 8 juli. Eftermiddag i P4 Gävleborg (8/7)

2020
På grund av Coronapandemin så hade vi inga aktiviteter inplanerade så det blev inget sommarcafé. Och varken Röda Korsets Loppis eller Butik Kreativ hade öppet. Årsmötet blev uppskjutet ända till 27 september.

Under några veckor hade vi hjälp av sommarbetande ungdomar med en del underhållsarbeten på gården.
Lördag 1 augusti ordande Lotta Fridholm med vänner fika på gården vilket blev mycket uppskattat.
Margareta Flyckt har gjort en härlig Lingbomålning som finns att köpa som affisch och som stort vykort.

Gåvor mm 2019-2020:
- Lingboskylten som suttit på gamla järnvägsstationen.
- Gåvor av familjen Ahlgren. Gåvorna var efter Sven Lindén: flera tavlor som han målat, en fiol och noter, en byråstor speldosa med två rullar.
- Från norra skolan: Intressant material hittat från den Luftbevakning som skedde i Lingbo under kriget. Det stod då ett luftbevakningstorn utanför skolan.
- Från familjen Elserth: bl.a. en bok med tidningsurklipp om Lingbo, från 70-talet.
- Inköpt: en vacker Skogdräkt i fint skick, sydd 1978. Komplett med hätta, väska, skor, strumpor och fyra sjalar samt smycke.

 

2019

September:
En söndag gästades gården av ett sällskap med fina veteranbilar (från Sandviken och Söderhamn). Förutom bilarna tittade de på gården och njöt av kaffe och smörgås.
En tisdag kom elever från Gäverängeskolans åk3. Lars NIlsson guidade dom genom rummen i huset och på ladan . Det var spännande med alla gamla saker och att det fortfarande luktade häst i stallet!

Från 29 juni till 11 augusti: Öppet på Hembygdsgården varje lördag och söndag. Fika, Röda korsets loppis och Butik kreativ.
Fotoutställning: Bilder från dagens Lingbo. Med denna utställning ville Lingbo hembygdsförening och Lingbo Byförening hedra minnet av Göran Sundin. Fotoutställningen bestod av bilder som Lingbo-bor skickat in. Besökande kunde rösta på vilka bilder som skulle vara med i en kalender för 2020. De som lämnade namn och adress var sedan med på utlottning av denna kalender. Kalendern blev mycket uppskattad! Tack alla fotografer och alla som röstade!
Säsongen blev lyckad med många besökare alla helger. Stort varmt tack till alla som bakat och jobbat och på andra sätt bidragit till verksamheten Ni är guld värda! Och stort tack till våra sommarjobbande ungdomar!

En av helgerna så visade Anna Karin Kilberg linberedning vilket var mycket uppskattat. Ett par helger hade Maud Sundin vävstugan öppen och visades hur man spinner, väver och även knyppling. I slutet av juli fick vi en gåva i form av en fin Lingboskylt som en gång suttit på järnvägsstationen här. och så byggde vi en scen vid logen. Invigningen av scenen gjorde Trio Me Bumba och KarlErik & Adorena Thörn lockade många besökare. Det blev mycket uppskattat och en härlig stämning. Inte ens ett kortare strömavbrott kunde stoppa musiken! Gästartist blev vår ordförande Håkan Lingblom.

Nationaldagen 6 juni: Värme och solsken i år när Lingbo Byförening och Hembygdsföreningen bjöd in till nationaldagsfirande på Hembygdsgården. Mats Rosén var årets talare och han berättade om sin ungdom i Lingbo. Träden på gården skänkte svalkande skugga, Lingbo Hembygdskör sjöng och alla njöt av sitt medtagna nationaldagsfika.
Lingbo Hembygdsdag - Kristi Himmelsfärdsdag, Torsdag 30 maj: Evenemanget började i kyrkan och fortsatte sedan i församlingshemmet. Bollnäsbygdens spelmän spelade, Lingbo Hembygdskör sjöng och det serverades kaffe med mycket gott hembakat bröd. 

Hälsingeårdsdagarna sista helgen i maj. Många Hälsingegårdar hade öppet och så även Lingbo Hembygdsgård. Söndag 26 maj hade vi öppet för visning och försäljning av kaffe och kaka. Antalet besökare var denna gång få, det var ju också EU-val, Mors dag och dessutom regnigt.

Årsmötet söndag 31 mars på Lingbogården samlade nästan 40 deltagare. Mötet genomfördes i god stämning och avslutades med smörgåstårta. Årets utställning blir en fotoutställning om Lingbo idag. Vi hoppas få in många nytagna bilder från Lingbo och byarna. Bilder som vi kan skriva ut och visa under sommaren. Vi gör denna utställning till minne av Göran Sundin. 

2018:

November 2018:
I november avled vår käre Göran Sundin efter en längre tids sjukdom. Göran var mycket engagerad i vår hembygd och hembygdsföreningen. Han var bl.a. sekreterare och webansvarig. Bland hans största intressen var fotografi och Lingbos historia. Många deltog och visade sin saknad vid Görans begravning i Lingbo 16 november. Lingbo Hembygdsförening har mottagit en stor mängd penninggåvor till minne av Göran och vi är djupt tacksamma för alla bidrag. Göran är mycket saknad och för alltid bevarad i ljust minne.


Sommaren på hembygdsgården 2018:
Det har varit många besökare hela sommaren, både från Lingbo med omnejd och genomresande långväga ifrån. Det är uppskattat att man, förutom att fika, även har kunnat göra annat på vår hembygdsgård. På Butik Kreativ har det funnits fint hantverk och på Röda Korsets Loppis har många gjort fina fynd. Barnen har lekt i lekstugan och många har sett årets konstutställning med fotokonst av Cecilia Helsing och naturligtvis också hela vår fina hembygdsgård med alla rum och saker. Smörgåsarna och kaffebrödet har som alltid varit mycket uppskattat. Utan alla som bidragit med bakning av allt det goda kaffebrödet så hade inte vårt café klarat sig! Så stort varmt tack allihopOch tack alla på Butik Kreativ och alla som jobbar med Röda Korsets Loppis Och förstås alla som jobbat i caféet och på gården i sommar Och Cecilia Helsing som bidragit med sin konst hela sommaren  !

Juli och augusti 2018:
Sommarcafé, Röda korsets loppis och Butik kreativ hade öppet varje lördag/söndag fram t.o.m. söndag 12 augusti. 
Årets utställning var spännande fotokonst av Cecilia Helsing.
Söndag 5 augusti hade vi tänkt göra kolbullar men hettan och torkan satte stopp för öppna eldar. Till allas glädje hindrades inte tunnbrödsbakningen utan det blev lite extra mycket gott tunnbröd!

Juni 2018:
Onsdag 6 juni: Byföreningen och Hembygdsföreningen inbjöd till nationaldagsfirande på Hembygdsgården, med tal samt säng av Hembygdskören. Många hade hörsammat uppmaningen att ta med eget fika.
Lördag 30 juni: Sommarcaféet på Hembygdsgården öppnade samt Röda korsets Loppis och Butik kreativ. 

Maj 2018: Härligt vårväder!
Hembgdsdagen torsdag 10 maj med början i kyrkan kl 12, fika och underhållning av Bollnäsbygdens spelmän och Hembyggdskören i församlingsgården.
Hälsingegårdsdag söndag 27 maj hade hembygdsgården öppet 13 -16 för visning och lite fika.

April 2018:
Våren närmar sig även detta år 2018. Sångsvanarna har kommit och solen värmer. Vi har haft strålande vårvinterväder hela påskhelgen till glädje för alla helglediga. Än så länge ligger snön djup runt Hembygdsgården och när snön rasade från taket så drog den med sig takstegarna. Så vi har lite att ta itu med när vi sätter igång med vårarbetet. Välkomna att hjälpa till! Det är bara att höra av sig!

Och så tänkte vi jobba mer med våra fäbodar så att de blir ännu trevligare utflyktsmål i sommar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2018-04-06
17 mars 2018 så avled en av Lingbo Hembygdsförenings grundare, hedersmedlemmen Lennart Ahlgren, vid 83 års ålder.
Han har betytt oerhört mycket för vår förening och hembygdsarbetet i Lingbo och vi bevarar Lennart i ett mycket kärt minne. 
Vi vill också tacka alla för de gåvor till  minne av honom som vi har fått till hembygdsföreningen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årsmöte söndag 25 februari

Ett trevligt årsmöte där 35 medlemmar mött upp på Lingbogården. En ny, något mindre, styrelse valdes och det blev intressanta och givande diskussioner kring årets aktiviteter.  Många bokade redan nu sig för servering/bakning för Sommarcaféet. Flera passade också på att betala medlemsavgiften för året. Mötet avslutades med kaffe och mycket god smörgåstårta (Ingela Hägglunds)

----------------------------------------------------------------------------------Kolteckning nedan från Näsfäbodarna är gjord av Sven Lindén 1983.
Här borde förlagan vara ett äldre fotografi, vilket skulle vara intressant att få ta del av? Vet Du något? Notera det nuvarande vindskyddet vid X-et! Huset till vänster på bilden ovan torde vara Ol-Jons och det i bakgrunden Åkerlunds?

 
2024 © Lingbo Hembygdsförening

Webmaster: Lisa Nilsson