Startsida
Hembygdsgården
Styrelsen m.m
Hänt
Program
Nostalgi
Fotogalleri
Länkar
Gästbok
Lingbo Hembygdsgård är en Hälsingegård som ligger ca 3 km norr om
södra hälsingegränsen, efter väg 272. Gården är öppen på helger sommartid.
2024 kostar ett medlemskap i Lingbo Hembygdsförening 150 kr. Vill ytterligare en i familjen bli medlem så betalar man tillsammans 250 kr (familjemedlemskap).
Bankgiro: 378-9195,  Swish-nummer: 123 096 15 57

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sommarsäsongen på Hembygdsgården börjar lördagen efter midsommar, 29 juni.
Vi har öppet kl 11-16 på lördagar och söndagar fram till 11 augusti.
Servering ute med fikabröd, enkla mackor och våfflor.
Öppet i hela huset med alla rum och i "Vagnsmuseet" på logen. 
Och i hallen på övervåningen i huset finns Annika Wallinders utställning om "Lingbo Församlings Historia Genom Tiderna". Lingbo var en del av Skogs Socken som nu firar 700 år!
Konstutställningar på tre ställen: Lingbo Konsthall visar utställningen "Grannskap" av Elna Karlsson, 
i Luffarkammaren i huset visas akvareller av Anneli Nyrén och från mitten av juli finns i Vävstugan verk av Vega Carlenarson. 
Lokalt hantverk finns på Butik Kreativ.
Och på logen finns Loppis! Där kan man också hyra loppisbord.
Ofta blir det musik från scenen efter lunch: DuoComp 29/6, Julia Voxberg 30/6,
Scratch My Blues 6/7, Ödmårdarna 13/7, Torsten Arnbro 14/7, Ocklahoma Cover Kings 20/7, Liza och Fredrik 21/7, Jörgen Näslund 27/7, Lasses Blandning 3/8, Dragspel med Britt Marie Jonsson 4/8, Trio Kontrast 10/8, Valle 11/8

Och så fler fina kvällar (kl 17-20) med Quiz och hamburgare:
Onsdag 10/7, Tisdag 23/7 och Onsdag 7/7.

Vill du hyra Loppisbord så kontakta Lena Engström Ekeberg 070 285 27 04 !
Vi tar emot hembakt fikabröd! Kontakta Anders Olsson 076 762 59 77 ! Eller någon annan i styrelsen eller kom direkt till Hembygdsgården.

Hänt hittills i år, 2024:

Lingbo hembygdsförening hade sitt årsmöte söndagen 24 mars på Lingbogården. Förutom årsmötesförhandlingar så bjöds alla på kaffe och härlig smörgåstårta.

Första evenemang för i år blev en Berättarträff på Lingbogården söndagen 21 april. Vi var runt 30 personer som samlades och det blev många intressanta och spännande historier om människor och händelser i Lingbo med omnejd. Det kan bli fler historier den 12 maj vid vandringen på Kyrkogården!

Torsdag 9 maj (Kristi Himmelsfärdsdagen) firade vi vår Hembygdsdag. Som tidigare år så började den i kyrkan och fortsatte sedan på Församlingshemmet. Bollnäsbygdens Spelmanslag underhöll med härliga låtar, Bernt Lindström blåste på kohorn och Lingbo Hembygdskör sjöng. Och Hembygdsföreningen bjöd alla i det nästan fulla församlingshemmet på hembakt fikabröd och kaffe. 

Söndag 12 maj bjöd vi in till en vandring runt på Lingbo Kyrkogård med Håkan Lingblom som berättade om intressanta personer och speciella gravar. Det blev ett par mycket intressant timmar där flera av de drygt 40-tal deltagarna bidrog med egna berättelser. 

Söndag 26 maj firades Hälsingegårdarnas dag. Lingbo Hembygdsgård hade öppet för visning kl 12-14. Det kom runt tio besökare och för några var det första gången de tittade närmare på vår Hembygdsgård.

Torsdag 6 juni, Nationaldagen. Det blev en fin nationaldag på Hembygdsgården med runt 90 deltagare! Det kom lite regn innan vi började men sedan blev det mest sol. Många hade bänkat sig med fikakorgar när flaggan hissades och Bernt Lindström spelade på näverlur! Årets talare var Mia Lindblom, (säkerhetschef i Ockelbo kommun) som höll ett fint och intressant tal. Och kören Konvaljerna underhöll med flera härliga sommarsånger.

Lördag 15 juni, Mycket musik på Hembygdsgården! Mitt på dagen bjöd Trio Kontrast på spelning med MusikQuiz och vi grillade hamburgare. Fint väder och bra stämning även om det inte var fler än ett tjugotal som kom. På kvällen var det öppet hus för musik och sång. Gitarr, fiol, nyckelharpa och munspel blev det (även lite dragspel). De flesta av de ca 25 som kom hade med sig instrument så det svängde om kvällen. Michael Muller både spelade härligt på fiol och berättade om spelmän från trakten. Vi hade dukat upp med korv och bröd, dryck samt stora kakor och kaffe.

Midsommar firades enligt tradition här i Lingbo med "traktortåg" från Kyrkplan till Parken och stångresning, dans, fiskdamm, luftgevärsskytte, chokladhjul, lotteri och massor fika.

Onsdag 26 juni var det Quiz på Hembygdsgården, med Hamburgare. Drygt 50 deltagare i lag om 3 eller 4. Tomas Fridholm och Mats Åstrand hade många knepiga frågor blandat med något lättare. En härligt skön kväll efter en varm dag.

Helgen efter midsommar öppnade Hembygdsgården för säsongen. Det blev en härlig helg med många besökare (över 100 både lördag och söndag), gott fika och våfflor. Butik Kreativ hade hyllarna fyllda och på Loppis fanns massor av fina och roliga prylar. Och så musik! Duo Comp underhöll på lördagen och Julia Woxberg med Christian Dalin spelade för oss på söndagen. Och Bernt Lindström spelade på horn. Och fiol. Och vid "brunnen" satt Anna Karin Kilberg vid sin spinnrock och spann lin! Lingbo Konsthall visar Elna Karlssons utställning "Grannskap" och inne huset finns Anneli Nyréns fina akvareller.

Andra helgen kom också många. På lördagen spelade Scratch My Blues rockig blues härligt och svängigt. På söndagen spelade vädret istället, inte härligt men i högsta grad svängigt. Vilken blåst! De stora tälten fick skador men tack och lov ingen person. Tälttaken fick "revas" i all hast. (Vi har nu förstärkt de rör som böjt sig och satt upp taken igen.) Trots blåsten många besökare!

Och så var det Quiz den 10 juli. Och REGN, i massor. Alla bord fick flyttas in under tälten, trångt men det gick! Och många Quizzare kom, det blev 25 lag! Det blev en härlig kväll trots regnet.

Tredje helgen blev det en solig lördag med musik och allsång ute med Ödmårdarna. Söndagen var regnig och vispoeten Torsten Arnbro spelade inne. Mysigt och varmt!

Fjärde helgen: Ulldag på lördagen! Två fina får (Erik och Ida Schönnings) fick en liten hage att beta i vid logen. Robert och Margit Kristoffersson visade hur det går till att tova ull och det var många som provade. Anna Karin Kilberg spann ull både på slända och spinnrock. Och från scenen svängde det härligt från 5-mannabandet Ocklahoma Cover Kings. Fint väder var det och så även på söndagen då Lingbos "Liza och Fredrik" sjöng och spelade covers och egna låtar. 
Om Hembygdsgården
Det stora huset på hembygdsgården är en Hälsingegård byggd på 1700-talet. På 1800-talet var det en tid gästgiveri. I början på 1900-talet inreddes hyreslägenheter på ovanvåningen. I huset finns många intressanta föremål, ett gammalt vävrum och fem gjutjärnsspisar, varav fyra gjorda i Lingbo.
På logens skulle är det utställning av gamla vagnar, slädar och annat, bl.a. en gammal stockbåt. 
Lekstugan på gården är ursprungligen ett gammalt härbre.
Förutom Hembygdsgården har föreningen en fäbodstuga (Fallfäbodarna) väster om Lingbo och en koja vid Hälltjärn, öster om Lingbo.

Välkomna att vara med oss i arbetet i Hembygdsföreningen!
Föreningen bildades 1975 för att värna och vårda hembygdens miljö och dess kulturarv och föra detta vidare till kommande generationer. För att kunna göra det skulle vi behöva vara fler i styrelsen! Fler som kommer med idéer och kunskap om vår hembygd!
Under sommaren behöver vi vara många som kan hjälpa till i caféet och på gården. Någon packar brödpåsar, någon sköter disken, någon tar försäljningen, någon gräddar våfflor. Och någon guidar gästerna i huset och på logen. Och gräset ska klippas och så ska det bakas kaffebröd till varje helg. 
Kontakta ordföranden  Anders Olsson 076 762 59 77

Vi välkomnar alla bidrag till stöd för vår verksamhet. Det går bra att Swisha (123 096 15 57) eller sätta en summa på vårt bankgiro (378-9195). Och är du inte medlem redan så kostar ett medlemskap i Lingbo Hembygdsförening bara 150 kr i år (2024). Vill ytterligare en i familjen bli medlem så betalar man tillsammans 250 kr (familjemedlemskap).
 
Det finns även i år möjlighet att hyra Hembygdsgården för ett privat mindre evenemang, t.ex. bröllop eller dop. Kontakta kassören Lars Nilsson (070 6047376) om detta.

Vi finns också på Facebook: Lingbo Hembygdsförening - Lingbo Hembygdsgård
Om vår utställning på av vagnar och annat på skullen:
Ta trappan upp från Loppis till skullen. Där finns vagnar av många slag, stora och mindre, med eller utan hästar. Och slädar och annat, t.ex. en mycket bred vävstol, skidor och en gammal stockbåt hittad i Hälltjärn. Det är Kjell Lindroth som tagit initiativ och skapat utställningen av de vagnar som fanns där, sina egna vagnar och några lånade från Ockelbo. Stort Tack Kjell, för denna fina utställning. Och start tack till även Jan Lundeberg och Hans Olsson som lagt ner tid och kraft på detta. 

Lingbo Konsthall:
Konsthallen är en seriös satsning på modern konst grundad 2023 av Anna Åstrand och Ciara Phillips. Anna växte upp i Lingbo (Östervik). Ciara Phillips är ursprungligen från Kanada och har jobbat med konst runt om i världen. Just nu är hon professor på Konstakademin i Bergen. Hon kom till Lingbo första gången 2014 och har ett hus här.

..........................................................................................................


Affischer med en härlig Lingbomålning av Margareta Flyckt finns
att köpa i Lingbo. Affischen kostar 150 kr och vykortet 20 kr. Alla pengar går till Lingbo Hembygdsförening.
Kontakta Lars Nilsson, 070 604 73 76 

..............................................................................................................


 

Fallfäbodarna
I skogen väster om Lingbo kan man besöka Fallfäbodarna, som ligger längs Gästrikeleden. I den charmiga stugan går det att grilla korv och koka kaffe. Om man vill kan man även sova över där. Ta gärna med ved om ni åker dit, det behövs till en varm brasa!

Hälltjärnskojan
På Hembygdsgården finns en gammal stockbåt utställd på logen. Den är funnen i den lilla sjön Hälltjärn öster om Lingbo. Som namnet visar så finns där fina hällmarker runt sjön och dessutom den fina Hälltjärnskojan. Välkommen att vandra i hällmarkerna och rasta vid kojan!


 
 
 
 
Foton
2024 © Lingbo Hembygdsförening

Webmaster: Lisa Nilsson